19. jaan 2019

Kõrgem käibemaks turistide lemmikkaubale ja -teenustele

„Mis sa arvad, Siimon, kelle käest võtavad kuningad maa peal tolli või pearaha? Kas oma poegadelt või võõrastelt?” Mt 17:25b.

Omad jäävad, võõrad tulevad ja lähevad. Kord on poliitiline olukord ühesugune, kord teistsugune. Kord rong Moskvasse sõidab, kord mitte.

Seetõttu me ei tohi omasid maksudega kottida. Me peame panema neile kaupadele-teenustele ja tööle jm sissetulekule nii madalad maksud peale, et omadel oleks motivatsioon ausalt töötada. Omad hoiavad lõpuks seda riiki üleval. Maksud jäävad, võib-olla mõni kaob, aga üldjuhul jäävad.

Aga turiste peame maksustama maksimaalselt, see on väljast sisse tulev raha, mis on muutliku iseloomuga, mitte truu. Peaksime panema teenustele ja kaupadele, mida peamiselt ostavad turistid, kõrgeima võimaliku käibemaksumäära - hotellid, restoranid jm, tootegruppidest veel täpsemalt alkohol, tubakas. Seda maksavad siis ka kohalikud, aga kuna kohalikud käivad vähem restoranides ja ööbivad hotellides, siis pole see suur kaotus. Alkoholi ja tubakatarbimist aga tuleb piirata.

Selleks, et samas hoida turistide seas oma hinnad atraktiivsed, tuleb tööjõumaksud jm maksud võimalikult alla lasta. Tööjõud on kõigile sektoritele omane ning sellest võidavad kõik. Nii me saamegi, et omasid maksustame minimaalselt, võõraid maksimaalselt samas kaotamata konkurentsieelist. Alkohol-tubakas kui aktsiisikaubad saavad lisaks kõrge aktsiisimäära selle arvelt, et tööjõumaksud on madalad, samas pidurdab selle kauba aktsiise käibemaks, kuna eesmärk on hoida turg seaduslikuna ja et meie omad vähemalt ostaksid seda meilt.

Praegune Ekre programm on suunatud, nagu ma ka 4 aastat tagasi mõtlesin, tööjõumaksude kõrguse paratamatusele ning ekspordile turistidele, aga nüüd ma mõtlen, et turiste tuleks siiski kõrgemalt maksustada kui omasid. Ekre programm on siiski parem kui mitte midagi ning kindlasti siseturule müüva ettevõtja ning seetõttu ka meie turusõbralik, kuna siseturule müüvate ettevõtjate suurus on pisike, st töötajad ostavad oma vajaliku Eestist, st see maksuraha kaotus tuleb tagasi kokkuhoiult sotsiaalkulutustelt, kuna müüjaid on vaja ning neile palka makstes kaob vajadus maksta töötuabiraha jm toetusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus