1. sept 2016

Ligi teeb ja Ligi maksab (nii ka Rõivas, Nestor, Ossinovski jt)

Kõndisin ükspäev linnas ja nägin, et ohutussaare osale, kuhu jalakäija tavaliselt ei satu, on paigaldatud post ja posti külge kaamera. Mõtlesin, et milleks see on paigaldatud? Kas selleks, et tagantsissesõitjaid tuvastada (kaameraasendi tõttu)?

Nii populaarne ja tavapärane on mõelda, et pättide vastu on vaja rakendada turvameetmeid. Nagu ikka on ka see pooltõde. Tõde on see osas, kui keegi pätte külla ei kutsu. Kui aga kutsub, siis tuleb kutsuja panna kinni maksma päti tekitatud kahju. Muidu küllakutsuja ei saa aru, et ta teeb valesti. Muidu ta arvab, et ta võib rahus kutsuda külla pätte, kes teevad kahju ning teised peavad selle kinni maksma üksnes seetõttu, et küllakutsuja ise ju pole pätti teinud. Kes tekitab kahju, kasvõi mõnevõrra kaudselt, see ka maksab. Kui küllakutsuja teab, et tegemist on pätiga, siis ta ei kutsu pätti külla. Ta ei pea kutsuma ega kutsu. Ta lööb päti tagasi juba uksel (loe piiril). Kui kutsub, on ka ise süüdi. Jah, pätt vastutab esmalt, aga ka kutsuja on kaassüüdlane ja peab vastutama. Üks on sisenemisvõimaluse pakkumine, aga teine on suisa külla kutsumine - tegemist on solidaarvastutusega. Selgita kindlustusandjale, et teadsin küll, et on pätt, aga ikka kutsusin külla ja mina ei vastuta.

See mis meie riigis toimub on kui häire maha keeramine, et pätid saaks rahulikult tegutseda. Kõik, kes pistavad pätitegevuse peale tervet mõistust rakendades lärmama, sunnitakse vaikseks. Pätit jätkavad tegevust. Noh, kuni oma vara kallal ei tegutseta, seni võib ju lasta laamendada, mis siis et oled pandud vara eest hoolt kandma, see on meie riigijuhtide loogika. Oli juba Ligi loogika, kui ütles, et tema ei vastuta ESM-i pandava raha eest, mille sinna panemist ta ise igal võimalikul ja võimatul, laus nõdramõistuslikut retoorikat kasutades eest vedas. On ka Rõivase, Ossinovski ja Nestori, samuti Tsahkna, loogika "pagulasi" taga igatsedes ja eestlasteks nimetades.

Ise teed, ise vastutad, leebemal juhul kaasvastutad.

Pange ka tähele, et kus enam ei aita terve mõistus ja seadus veel ei aita, sinna vahele mahub omakohus. Aga selleks, et omakohut ei rakendataks, on samuti pooltõena võetud kasutusele karistusmeetmed omakohtu võimalike rakendajate suhtes - karistusseaduslikud paragrahvid. Meie riigis on kõige parem elu pättidel. Aga pole hullu, seni olen näinud, et pätid võetakse ühel või teisel viisil vastutusele. Veel on olemas ka leebed omakohtumeetmed. Ignoreerimine nt. Ligi, Rõivas, Ossinovski, Tsahkna, kas tahate pärast poliitikast lahkumist olla ignoreeritud?

Ärge muretsege, pättide küllakutsujad, küll teid vastutama pannakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus