19. jaan 2019

Hirmust haaratud edumeelsete ühiskond

Kõik kardavad Ekret. See on fakt. Nad kardavad nii et junn püksis. Ütled Ekre, ütled tont.
Kuulasin Äripäeva hommikuprogrammi lõiku Aivar Hundimägi juhtimisel erakondade majandusprogrammidest. Kõigi jaoks jätkus seal häid sõnu, isegi, kui see oli haiglane nt sotside astmelise tulumaksu sobivuse osas, mida öeldi, et tegelikult siiski ei taheta. Haiglaselt kiideti ka Eesti 200t selle olematuses. Aga Ekre osas mitte ühtegi head sõna. Kui välja jätta, et üksikuna on ideed head, aga komplektina õudusunenägu. No mis hea sõna see on? Aivar Hundimägi siis kardab Ekret. Seda oli tunda sõnastusest, kuidas ta iga hinnaga Ekret maha tegi. Paha Ekre, õudne Ekre, utoopiline Ekre, Ekre, Ekre, Ekre. Valeväited, nagu Ekre tahaks kõik maksud ära kaotada. Ja lõpuks selgus, et raskeveokimaksu tahab vaid ära kaotada ning vist ka teemaksu ning tööandja sõiduauto muutuva erisoodustusmaksu asendada ühtse tööandja sõiduauto maksuna. Sõltumata auto väärtusest, et iga ärimees teab ise, mida oma teenistusega peale hakkab, pole riigi asi sellele küüsi taha ajada.

Seda olen varemgi öelnud, et Äripäev on Sotsialismipäev või Tööpäev. Ettevõtjatega sel lehel muud pistmist pole, kui et äärmisel juhul suurettevõtjatest juttu. Põhiaur läheb üksikisiku investeeringute ja aktsiatootluste peale ning sellele, kuidas saaks aina rohkem ja rohkem palgamaksusid koguda. Jauratakse samal ajal mingist passiivsest sissetulekust. Mis mõtet on seda teenida, kui selle peab palgana välja võtma? Ah et tuleb iseenesest. No see on eelis. Aga teate, tõstame tulumaksu 50% peale ja kaotame sotsiaalmaksu ära? Ühte maksu on palju odavam administreerida ja ega maksusid ju Äripäeva arvates langetada ei tohi. Mulle teistsugust muljet küll pole jäänud.

Kurdeti ka, et kui maksusid langetada, et nt ravimite tulumaks 5%-le, see oli Reformierakonna programmist, siis inimene sellest ei võida. Ärikad panevad maksustatavale hinnale nii palju juurde, et hinnlangust erakliendile ei ole. No ja mis siis? Kahju või? Selle eest, kujuta ette, saab tõsta ettevõtjate efektiivsust aina kõrgeneva ja kõrgeneva palga juures. Saab katta neid kõrgenevaid palku. Sellega, mine tea, äkki saabki inimene ravimivahenduses rohkem raha kätte ja saab osta rohkem? Kui aga osta tahab, siis peab ju olema keegi, kes tema raha vastu võtaks. Sellega väheneb aga töötus ja igasugu toetusrahade kulud.

Oi, ma ei või!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus