4. apr 2020

Saaremaa intensiiviarvudest (halvim vist, mis olla saab)

Kuna Saaremaa on väike vald, samas kõrgeima näiduga 10 000 inimese kohta, siis selle võib võtta mustima stsenaariumi aluseks.
---
Ehk siis natuke intensiivravinäitajatest, mille pärast on ehk kõige rohkem muret.

Kõiki 65+ pensionäre on u 7100 inimest (2019. a statistika Statistikaametist). Eeldame, et riskigrupi liikmeid (nooremaid) on veel 900, st kokku on riskigrupis 8000 inimest.

Senine nakatumisstatistika on 118 inimest (http://www.kadi.ee/koroonamonitor/?p=graafikud) ja eeldame, et kõik intentsiivis olijad (16 inimest, Postimehe koroonablogi) on saarlased. St intensiivimäär on 16/118*100%=14%.

Kokku satuks intensiivi maksimaalselt 1085 riskiinimest. Seisud 04.04 seisuga.

Praeguste testide järgi võib öelda, et kindlasti pole testitud kõiki pensionäregi. Lisaks võib oletada, et paljudel on siiski mingi külmetushaigus küljes, nii et ehk on ka koroonasse haigestunute määr 10x kõrgem. Mis tähendab, et neile on see koroona... nohu. Kui aga gruppi suurendada targutades, et ega kõik siis saarlased ole, siis intensiivimäär langeb veelgi - ega sellest intensiivravil olijaid juurde ei tule tänase päeva statistikasse (Jumal tänatud!).

Mis tähendab, et maksimaalne intensiivivajadus (hingamistugi) on 109 inimest. Jutu järgi riigil on 100-120 intensiivikohta (riigi pressikonverentsid), aga hingamisaparaate on palju rohkem. See kohtade arv peaks meie riigis ka halvimal juhul olemas, st vaba olema, et korraga täita. Samas on ebareaalne, et viimase saba saabudes esimesed juba poleks intensiivist väljunud. Haiglakohti on meil palju rohkem ja vajadusel saavad kergemate näitajatega haiglasse paigutatud ka hingamisaparaati jagada.

Mis aitab hingamisraskuste osas kõige enam? Rahu, julgus ja värske õhk. Kui võtta abiks minu plaan suunata saarlaste riskiinimesed kõik mandrile (et külla ei saaks tulla, kui seda nii ohtlikuks peetakse) metsade vahele või ka veeäärsetesse hotellidesse, majutusasutustesse, siis on isegi haigetele inimestele tagatud hapnikuga hea varustatus (loodus on parim tugi kunstliku järel tõenäoliselt, eriti kui on veel mõnus seltskond, loengud ja mure äraelamise eest kannab riik, mis aitab hoida immuunsüsteemi tugevamana). Võite ju lektoreid ja hotelli personali igapäevaselt kontrollida, kui soovite, lisaks haigusnähtudega riskiinimestele.

Lõppkokkuvõttes pole kogu sel paanikal mõtet. Peaks hr Martin Helme seda lugema, siis soovitan soojalt laenud tagastada ja külvata see mõnikümmend miljonit (paari kuu jagu majutust) saare pensionäride loodusisolatsiooni. Kalkulatsioonid leiab siit.
Lisanduvad transport, kruiisid ja lektorid. Ehk keegi rahandusministeeriumist oskab ka protsentarvutust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus