8. nov 2012

Rosimannus: tehke uus erakond

Muidugi, tehke oma erakond.

Eestis, vägevas Euroopa riigis, on vähemusi esindav erakond mõistetud kriminaalkorras süüdi läbipaistva tehingu tegemise eest, lihtsalt tegi vale isikuga. Sama vähemusi esindav erakond on nüüd pankrotis. Uute erakondade saatus on olla pankrotis.

Kõige taga on erakondade rahastamise süsteem, kus annetada tohivad vaid inimesed, aga mitte juriidilised isikud (avalikult). Riik aga jagab raha vaid Riigikogus olevatele erakondadele. Kui võtame summad, et kroonides saavad Riigikogu erakonnad 84 000 000 kr ja riigikoguvälised 300 000 kr, teeme jagamistehte, siis näeme, et Riigikogu erakonnad saavad kamba peale jagada 280 korda rohkem raha.

Mis reklaamist me räägime, kui pole isegi võimalik oma kandidaate esitada Riigikogu valimistele, sest tagatisraha (kautsjon) on 2 miinimumpalga suurune iga kandidaadi kohta. Lisaks on seatud 5 % künnis. Need on 3 tingimust, mis takistavad vähemuserakonnal sissegi saada.

Mis tähendab, et ainuke võimalus, mitte vaid eelis, aga ainuke võimalus on Riigikogu erakondadel saada valitud. Teised lihtsalt jäetakse ukse taha, sest vähemuserakonnal on raske saada 5 % kätte.

Kompetents on libe teema. Reformierakondlaste kompetents on ülbitsemine, selles pole küsimust. Mis see kompetents üldse on? Poliitikutel ülesanne on anda kätte suund, mitte tegeleda ise kogu tööga. Töö teevad ära ametnikud. Tarkus oma valdkonnas ja teistega suhtlemisel tuleb kogemustega. Vaja on juurde ka südant, tarkus üksi ei suuda midagi ära teha.

Ka REl poleks olnud kohe kompetentsi, see oli tänu kommunistlikule taustale (Kallas, Ansip, kompartei liikmed). Pealegi, kelle kompetentsist me räägime Reformierakonnas, ministrite omast või? Ei näe ka Ligil erilist kompetentsi, pigem lihtsalt mõtteid, kuidas asjad võiksid tema arust olla; siis käib ja keerab riiki vasakule poole: kogub kogu raha riigile ja annetab selle edasi ESMi ja EFSFi.

Ja paljud ministrid peaksid tagasi astuma juba seetõttu, et nende valitsusalas on toimunud rikkumised, alates reformierakondlasest Michalist. Riigikogulaste kompetents, no jah, on pigem käia kohal ja olla vait või küsida, kui lubatakse.

Lisaks toimuvad Riigikogus play off mängud. Viimases ringis lahkusid Rohelised ja Rahvaliit (nüüdne EKRE).

Ülejäänud erakonnad on olematu rahastamise peal või suisa pankrotis. See on Eesti demokraatia.

Peaministri erakond oma võimu kindlustamiseks käib kilekotiga raha kogumas. Süüdi ei mõistetud, aga puhtaks ka ei mõistetud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus