22. dets 2010

Ka maksmata on tervisekindlustus

Vabastaks miiminumtöötasu maksudest ja solidaarsusmaksest, aga pakuks endiselt samu teenuseid.

Seda iga töötaja kohta. Summa osalt, mis ületavad miinimumtasu, tuleks tasuda maksu ja maksed täisulatuses. Maksuametisse jõuavad andmed endiselt deklaratsioonide kaudu.

Võidame põhiliselt.
Inimesel säiluvad ka siis pension, tervisekindlustus, töötuskindlustus
Põhimõtteliselt me lepime kokku, et kuigi madalapalgalised võib olla mitte kunagi ei maksa riigile maksu, me ikkagi maksame neile 1. samba pensioni ehk nö rahvapensioni ja töötuskindlustusmakseid. Mõlemas süsteemis tasutakse meile vaid arvude pealt, mida me saame ise ka kirjutada, sest need on vaid ühist vara ümber jagavad arvud, suhtarvud.

Meenutame, et puudujäävate maksete tasumiseks on nt töötuskindlustusmakseid korduvalt tõstetud, mis näitabki, et meile jaotatakse raha ümber lihtsalt koefitsentide alusel.

2. samba pensionimakseid (fondidele kui eraettevõtetele) tasume jätkuvalt, sest nendelt maksetelt makstakse meile tagasi ainult meie endi kogutud raha. Kui sureme, siis pärandub vara teatud juhtudel järglastele.

Hinnad langevad
Hinnad langevad käibemaksu, sotsiaalmaksu, tulumaksu ja töötuskindlustusmakse võrra, sest vahe on sees, kas maksad 7700 ja inimene saab 3700 kr või maksad kokku 4800 kr ja inimene saab 4300 kr. Puhkusetasud muidugi on juba sisse arvutatud hindadesse.

Võtan näiteks, kus palkame nt kojamehe, kes töötab äriühingu all, kellele makstaks
miinimumtöötasu ja muid kulusid, ka kasumit, pole. Majaomanikule tuleks praegu arve 7700 kr, sh käibemaks või 6400 kr käibemaksuta, aga kojamees saaks elamiseks 3700 kr. Tulevikus tuleks arve vaid 4800 kr, aga kojamees saaks 4300 kr. Mõlemal juhul arvutatud juurde puhkusereserv.

Tekivad töökohad
Palgata saaks mitu töötajat, sest kaasnevad kulud on väikesed. Seetõttu väheneb töötute arv ning sotsiaaltöötajad saavad tegeleda allesjäänud töötutega sisukamalt, neid aidata. Toimetuleku jms toetusi ei ole enam vaja maksta. See kõik vähendab kulutusi, mida muidu peaks maksutuludest katma.

Ausalt on võimalik
Sellise süsteemiga on naljakas suurema palga pealt jätta maksmata maksud ja maksed, sest see ei ohusta enam me ellujäämist kaasaegsete inimestena kui ka ettevõtjatena.
Petmine ei õnnestu, sest nö kaaspetja pole enam asjast huvitatud. Kui keegi mõtleb, et ta hakkab omale tasusid maksma vormistades need teise inimese nimele, siis teine inimene ei saa vajadusel enam sotsiaaltoetusi, sest tal juba (vähemalt formaalselt) on sissetulek olemas. Pettuseid tehakse aga hetkeolukorda või lähitulevikku silmas pidades. See vähendab petmistahet ja sellega ka võimalust.

Saab edukamalt hakata maksupettuste vastu võitlema. Maksuametnikud saavad tegutseda
süvenenult ja pole vaja ametnikke enam juurde palgata.

Kasu on igal juhul suur.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus