22. dets 2010

Ebaseaduslik rahastamine

Riigikogu vabastas erakondade ebaseadusliku rahastamise karistusest.
Huvitav, kas see dekriminaliseerimine vabastab nüüd kristlased st Erakonna Eesti Kristlikud Demokraadid ka karistusest? Kristlased võtsid ju laenu ainult, st avaliku kohustusega tagasi maksta ning said jõhkralt peksa. Said trahvi osaliselt tingimisi täitmisega.

Nüüd dekriminaliseeriti suisa annetuste vastu võtmine, nii et peaks ka selle avaliku laenu võtmise üle vaatama ning selle konkreetse juhtumi üle vaatama.


Laenu on õigus võtta
Meenutan, et laenu on õigus võtta, aga vaid krediidiasutustelt (reeglina pangad), st üks eraettevõtlusala on seatud eelisseisu teise ala ees tagamata samas, et krediidiasutus ei püüaks erakonda enda mütsi alla tõmmata.

Kontrollimehhanism on ikkagi sama
Pangal on ka lihtsam kanda laen maha, st anda varjatud annetust, kui väikeettevõttel, sest väikeettevõte läheb pankrotti, pank mitte. Nii lihtsalt vähemalt mitte.

Finantsinspektsioon pankade puhul ei saa ka vahele astuda rohkem kui maksuamet, sest kedagi petetud pole - tehingud kõik avalikud ja tehtud vastavalt ettevõtlusloogikale. Nii et pole mingit alust eelistada panku teistele ettevõtetele.

Liikmemaksed ei kata kulusid
Võib julgelt väita, et ühelgi erakonnal ei piisa liikmemaksudest ja eraisiku annetustest, et katta oma tegevuskulusid sh valimiskulusid. Seda on ka tunnistanud üks Riigikogu erakond avalikult uudistes.
Seega võib oletada, et Riigikogu erakondadel on liikmemaksude vähese mahu tõttu kalduvus kaasata annetuslikku raha eraettevõtlusest.

Ettevõtjad võiksid ikka annetada
Mina arvan, et parema läbipaistvuse tagab just ettevõtjate võimalus erakonda avalikult rahastada. Prokuratuur ja KaPo saavad kontrollida, kas on varasemas või hilisemas tegevuses korruptsiooni. Nagunii peavad nad seda tegema. On ka teinud, seesama Eesti Kristlike Demokraatide kohtukaasus. Samuti näitab prokuratuuri vahvaid võitlusi, kus kaasused poliitikute, nt Rahumägi, Antropov, suhtes lõpetati inimlikult võttes kummalistel asjaoludel. Jah, prokuratuur võitleb korruptsiooniga.

Mitmeid sarnasusi
Muidugi meenub sellise tegevusega Tallinna MuPo vaprad võitlused pätitegemistega, nt Savisaare juhtum. Ma ei tea miks, aga kuidagi sarnased tunduvad prokuratuuri, KaPo ja MuPo võitlused.

Samuti tundub see sarnane juhtumiga, kus tehakse salajasi otsuseid ja kardetakse nende avalikuks tulemist. Me ei saa endiselt hinnata salajaste rahastamiste tulemusi, sest me ei tea, kas rahastamisigi üldse on olnud.


Lõppkokkuvõttes teevad Riigikogu erakonnad just ja vaid endale seadusi, et keegi teine ei pääseks meepoti kallale. Ei kohaliku ega riikliku meepoti kallale. Rahva raha peetakse enda omaks ning see annab minule mõista, et Riigikogu erakonnad ei ole ausad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus