29. märts 2020

Riskigrupid hotelli ja laevakruiisile


Olulised eeldused. Riskigrupid saavad vabalt ringi liikuda. Vabadus ja tegevus aitavad hoida immuunsüsteemi. Inimesel on õigus otsustada, kas ta soovib oma tervisega riskida või mitte.

Eesmärk on vähendada nende kontakte juhuslike inimestega. Kuigi esmajoones iga inimese kontaktide hulk suureneb, siis lõpuks see väheneb kõigi inimeste summana. Minna eluga edasi ilma mõttetute piiranguteta.

Selleks on mõttekas paigutada riskigrupid teise linna hotelli, motelli vm majutusasutusse. Siis nad ei taha väga ka ringi liikuda. Kes soovib, neile pakutakse linnaekskursioone. Kui seal pole piisavalt loodust või lihtsalt pikka aega ollakse ühe koha peal, siis tervise hoidmiseks viiakse laevakruiisile. Arusaadavalt me ei räägi mingist 2+2 vm reeglist, vaid vabadusest. Kassid-koerad kaasa võtta pole vast ka probleem. Mingi majutusasutuse ikka leiab, kus ka loomad on lubatud, kui neid pole võimalik nooremale perele hoolitseda jätta.

Majutusasutustes ja laevades on olemas täisteenindus, küll toitlustus oleks masskorras korraldatud või vähemalt doteeritud selles ulatuses, ja nad oleksid täismaja üle väga rõõmsad. Säiliksid nende töökohad. Meditsiiniline personal liigub kogu aeg grupiga selle pikemaajalisema ja organiseeritud liikumise ajal kaasas, nt hotellist kruiisile.

Neile pakutakse loenguid ja meelelahutust erinevatel teemadel. Väliste kontaktide hulk on võrdlemisi piiratud suure hulga inimeste kohta.

Kes ei soovi, nõustub, et ta on teadlik riskidest, mis kaasnevad vähendatud kontaktidega isolatsioonis mitteolemisega. Neile jääb võimalus päevakeskustes ja nende väljasõitudel käia. Neile jääb võimalus vabalt liikuda nagu igal teisel inimesel.

Kui keegi haigestub, tehakse vajadusel test ning koroonajuhtumil üldse või vajadusel isoleeritakse haigete hotelli. Ainus erinevus on, et seal on rohkem meditsiinilist järelevalvet neile. Kriitilise seisundi korral loomulikult viiakse haiglasse.

Kui leitakse, et haigestunute isoleerimisest ei piisa, siis pikendatakse ka terve inimese võimalust seal olla, kuni möödub isolatsiooniaeg koroonast tervena (14 päeva) või ta saab terveks. Või ta otsustab ise lahkuda.

Ma arvan, et tegevus ja jälgimine on neile kasulikum, kui hirmununa üksi olla, kui inimene kardab surma või rasket tervislikku seisundit.

Nooremate elu läheks edasi tavarütmis – nendel pole vahet, kas nad on haiged või mitte või jäävad koju nagu muudegi haiguste sümptomite puhul.

Riigil raha kulub, aga majanduse seiskamisega kulub rohkem. Pealegi tuleb osa rahakulust varsti tagasi maksudega. Võime ju ka natuke pensionäridele head teha, eriti olukorras, kus turism on kokku kuivanud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus