31. märts 2020

Riskigrupid hotelli ja kruiisile jätk ning natuke arve

Eelmise postituse jätk. Kui võtta arvesse vanusegrupi 65+, siis...

See meede läheks maksma 11 miljonit päevas arvestusega 265 000 (65+ vanuses)*40 (enam-vähem täismaja puhul ikka 60 või 100 eurot kohalt maksma ei hakka ja masstoitlustuse peaks saama 2-3 euroga portsu kohta kätte, st 10 sellest toitlustusele). Kui praegu töötute toetust vaadata, mida plaanitakse (250 miljonit), saab vanureid majutada 22 päeva. Jätame jäägi transpordi korraldamiseks. Selle ajaga peaks saama pildi ette, et mis seisus nad on ja palju nad haigestuvad ning kas on vaja veel neid majutada.

Meditsiinipersonal tuleb kohalikust haiglast või korraldatakse med süsteemi pealt kokku.

Loengupidajad võivad ka olla pensionäride endi keskelt, neist on kindlasti paljud haritud inimesed. Võin mõnda soovitada... Samas need mõned inimesed, kes tulevad väljast nende keskele, ei ole liiga suur kulu, kui nad teevad ringreise iga üks omal teemal üle Eesti. Tuleb lihtsalt tuur kokku panna, et samal ajal mitut inimest poleks samas kohas ega jääks liiga pikalt vaba aega. Lisaks pole probleemi, kui nad on riskigruppidele liiga lähedal, sest neid on vähe.

---
Natuke intensiivravinäitajatest, mille pärast on ehk kõige rohkem muret.

Kõik 65+ pensionäre on u 265 000 inimest.
Senine nakatumisstatistika on kuskil 7% juures, st kokku nakatuks maksimaalselt 19 000 65+ inimest.
Intensiivis on 13 inimest ja 65+ registreeritud nakatunuid on 174 (31.03 seisuga). Intensiivimäär on seega 8%. Eeldame et kõik intensiivisolijad on sellest vanusegrupist. Kui me inimhulka laiendame, siis määr kahaneb. Võib-olla isegi on hetkel määr liiga kõrge. Koroonakaart.ee ja postimees.ee andmetel.

Kokku satuks intensiivi halvimal juhul 1400 inimest.

Praeguste testide järgi võib öelda, et kindlasti pole testitud kõiki pensionäregi. Lisaks võib oletada, et paljudel on siiski mingi külmetushaigus küljes, nii et ehk on ka koroonasse haigestunute määr 10x kõrgem. Mis tähendab, et neile on see koroona... nohu.

Mis tähendab, et maksimaalne intensiivivajadus (hingamistugi) on 140 inimest. Jutu järgi riigil on 120 intensiivikohta (riigi pressikonverentsid), aga hingamisaparaate on palju rohkem. See kohtade arv peaks meie riigis ka halvimal juhul olemas, st vaba olema, et korraga täita. Samas on ebareaalne, et viimase saba saabudes esimesed juba poleks intensiivist väljunud. Haiglakohti on meil palju rohkem ja vajadusel saavad kergemate näitajatega haiglasse paigutatud ka hingamisaparaati jagada.

Mis aitab hingamisraskuste osas kõige enam? Rahu, julgus ja värske õhk.

Lõppkokkuvõttes pole kogu sel paanikal mõtet. Riik on käitunud põhiseaduse vastaselt, sest iga põhiseaduse piirangut rakendades tuleb lähtuda minimaalsuse printsiibist. See on ka põhiseaduses kirjas muidu PS: "§ 11. Õigusi ja vabadusi tohib piirata ainult kooskõlas põhiseadusega. Need piirangud peavad olema demokraatlikus ühiskonnas vajalikud ega tohi moonutada piiratavate õiguste ja vabaduste olemust." ja § 13 3. lause (eraldi lõik): "Seadus kaitseb igaühte riigivõimu omavoli eest."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus