23. veebr 2017

Liidri ja ainuotsustaja õiguse võtnu vastutus Pätsi näitel

Oma eelmises blogipostituses kirjeldasin meie riigi esimest presidenti ja peaministrit (võttes aluseks tänapäevase jaotuse) Konstantin Pätsi ning leidsin, et ta oli venemeelne ning tõi meie riigi ohvriks oma erahuvide eest. Selle eest mõtlesin, et talle sobiks ausammas Aljoša lähedusse, Siselinna kalmistule.

Päts pidi tegema raskeid otsuseid. Ta oli venemeelne. Ta oli ärika mentaliteediga. Ta võttis omale ainuvõimu 1934. a-l kehtestades kaitseseisukorra.

Päts sõlmis baaside lepingu esimesena. Ta sõlmis selle Eesti nimel 28. septembril. Läti ja Leedu sõlmisid 5. ja 10. oktoobril. Meie olime suunanäitajad. Keda me saame küll tuua eeskujuks, et teised tegid enne meid, meil väikeriigina ei jäänud muud üle? Meie osa riigipiiri on meri, aga kas meil mereväge polnud ja kui polnud, siis kelle süül? Kui ma seda postitust hakkasin kirjutama, siis tahtsin anda Pätsile nii palju au, et ta ausammas siiski Aljoša lähedusest Kadriorgu ära toodaks, aga nüüd... Ainus põhjus talle seda au osutada seisneb tema pikas riigivalitsemises (enne 1934. aastat). Hea küll ta venemeelsus, inimesel võivad olla isiklikud sümpaatiad, võiks ka selle sahkerdamise talle andeks anda... kuigi kui N Liit ei tahtnud meile rahus anda iseseisvust, siis mille tõttu me küll pidime arvama, et N Liit meie eest hoolitseb, meist hoolib? Miks Päts küll meile vaenuliku riigiga äri hakkas ajama. Mõtlen riigitasandit siin, N Liidu rahastamiseks nende verise kulla läände sobitamist.
Kuna ta suutis meie riiki (kartis vist riigikoguga jt juhtidega vastuollu minna) hoida iseseisvana ja vee peal, siis võib talle seda au osutada ja ausamba püstitada Kadriorgu.

Kas Pätsil oli üksinda raske teha otsust baaside lepingu asjus? Võis olla. Kes ta üksi jättis ja miks? Kas põhjus polnud selles, et ta ise otsustas ainuvalitsejaks hakata kaitseseisukorra kehtestamisega? Kui ise valid üksinduse, siis ei tasu kurta, et keegi ei aita. Kui tapad oma vastased maha või paned vangi vastaseks olemise eest (vapsid), siis ära imesta, kui jääd üksi. Eriti kui lisaks jätkad ainuvalitsejana. Sellega tuleb Pätsile kogu au ja kogu sopp.

Pätsi roll on lahti rääkimata.

See, kuidas me suhtume Pätsi arvestades tema musti tegusid, hakkab määrama, kuidas me suhtume teistesse valitsejatesse, kes teevad omakasupüüdlikke valikuid. Nt viimaste aegade valitsusi, kes on E Liitu pidanud ülemaks kui hõbevara (meie riiki ja rahvast).

Läbi aegade meil pole juhtidega vedanud, venemeelsed (sotside meelsed ehk täpsemalt) on sattunud meile pidevalt juhtideks, kel pole mingit probleemi meid liidust liitu vedada ja jätta, muuta meid partneritest haiglaslikult sõltuma.

Head vabariigi aastapäeva!

PS! Kui kedagi häirib, et Jeltsini monument on inimestest vanalinnas, siis meil on ka Pitka monument täitsa olemas ja tema oli Vabadussõja väga tähtis tegelane. Ja kui väga on vaja veel üht monumenti, siis võib ju minust selle teha ;).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus