11. veebr 2016

Kenderiga seotud väga hea artikkel Postimehes

09.02.16 ilmus Postimehes Maarja Vaino arvamuslugu Neli tähelepanekut kenderiaanast. Hämmastav on, et selline artikkel üldse "sallijate" Postimehes läbi lasti.

Artikkel on lihtne, lihtsas keeles, kuulsuse narrust ja kõlbluse aluseid kirjeldav. Inimlikult võttes on veider, et sellist artiklit üldse peab kirjutama.

Kuna meil on võetud eelduseks, et miski pole enam püha, siis on sellise artikli sisus (Kenderi lapsvägistamisteose hukkamõistmine) kui ka vormis (lihtsas keeles lihtsale inimesele) kirjutamise vajadus mõistetav. Selle teose kirjanduslikust aspektist lahkamine oleks enesevägistamine.

Kirjutasin blogipostituse. Seda avaldatuna vaadates, mil postituse kõrval on süütu laste-noorteraamatu Rui-rui. Matapoindiraamat, pilt, reklaam, tekkis selline vastikustunne peale: kellegi tegu on mind ajendanud kirjutama sellises stiilis teokriitilise postituse. Vaikimine oleks olnud moraalne väärtegu, et mitte öelda kuritegu, juba mu enda vastu.

Loodan, et Kender võtab mõistuse pähe ja tunnistab oma viga, korjab vabatahtlikult müügist tagasi kõik eksemplarid, lõpetab ka e-raamatu levitamise. Võõrad ei tohi e-raamatut levitada, kuna selline levitamine rikub enamasti autoriõigusi. Vaja on Kenderilt sisulist muutust, vea tunnistamist. Sellega ta saab pigem mõistliku inimese tuntust, teab, millal viga tunnistada.

Oleme kuulnud kõik alateadvusest, kuidas see mõjutab inimesi isegi aastaid või aastakümneid hiljem tegusid tegema, psühholoogid ja psühhiaatrid  heas tahtes elatuvadki neist hädadest. See Ultimate 12 on äärmuslik teos ja sellega mõjutab alateadvust, seega tulevikus tegusid tegema. Eestis veel ei õnnestu pea mitte millegi eest kirjanduslikus või sõnavõtu vallas kohtu alla antud saada karistusõiguse pärusmaal, eriti kui on tuntud kirjanik, kelle taha joondub ühiskond ja avalik huvi. See, et on kohtu alla antud, vihjab juba üksinda tugevalt äärmuslikkusele. Lisaks Kenderi enda möönmisele, et tegemist on hälbelise kirjandusega. Vaevalt Kendergi tahab elada ühiskonnas, kus on hälbed äärmuslikult kultiveeritud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus