7. okt 2014

Lapseke, teeme ühe shoti!

-Lapseke, teeme ühe shoti!
-Jah, emme, teeme!

Kas Sinu arvates on selline vestlus normaalne või peaks olema maha tõmmatud? Valio arvates on normaalne, minu arvates aga olema maha tõmmatud! Kui jagad minu arvamust, siis liitu sellega Facebookis ja kutsu ka teisi üles! Loe, miks!

Valio piimatööstus avaldas reklaamikampaania , kus  jogurteid reklaamitakse väikestes pakendites ning seetõttu nimetatakse neid jogurtishottideks. Seega on nende arvates normaalne selline vestlus. Piima tarbimist seostab Valio minu, Janno Tultsi, loodan, et ka Sinu arvates, alkoholiväljendiga, et näidata ennast coolina. See ei sobi! Shot ei ole jogurtisõna!

Valio on sellega segi ajanud piima- ja viinaäri. Piim on universaalne jook ja toiduaine, mida eelkõige või vähemalt väga palju tarbivad lapsed erineval kujul: kohukesed, piimakreemid, jogurtid, juustud ja piim ise, kui tuua valik. Shot on aga seotud viina jm kange alkoholiga, täiskasvanute joogi ja meelemürgiga. Eesti keeles oleks shoti vasteks pits. Antud juhul on minu silmis jätkuvalt Valio esmane eesmärk seostada enda toode otseselt või kaudselt alkoholiga, kuna lapsed ja noored eelkõige seostavad sõna alkoholiga ja alkoholiga seonduvat omakorda coolina, sest see on keelatud vili. Valio on sellega segi ajanud piima- ja viinaäri. Olgu siinkohal toodud Valio esindaja vastuväide, kui shoti ja alkoholi seotusele enne käesoleva lehe avaldamist e-kirjaga tähelepanu pöörasin: "Teadlikult pole me paralleeli alkoholiga soovinud tõmmata, kuid paratamatult nimetatakse erinevatesse valdkondadesse kuuluvad asju rahvasuus aeg-ajalt sarnaselt. Loodame, et rahvasuus rahvusvaheliselt kasutatav nimetus „jogurtishot“ klassifitseerib meie toote siiski piimatoodete kategooriasse."
Minu arvates, sellise sõna kasutamine eesti keeles viitab selgelt sõnade ja tegude vastuolule! Seni on avalikult Eestis shoti seostatud, kui mitte vaid, siis just eelkõige alkohoolsete jookidega. Valio teeb praegu reklaami Eestis ja Eesti kontekstis ja shot on pigem alkoholiga otseselt seotud väljend.

Mida ma leian? Valio peaks viinamaailma kuuluva sõna kasutamise piimamaailmas ära lõpetama. Las lastele jääb nende lapsepõlv ja täiskasvanutele võimalus ilma shotita hakkama saada! Pole vaja seda sihilikult risustama hakata. Samuti, iga halb reklaam ei ole reklaam. Valiol tuleb leida oma jogurti reklaamimiseks mõnus põlvkondadevahelise sõna, väljend! Kindlasti neid leidub või saab juurde tekitada. Edu Valiole piimatoodete tootmises ja õigete reklaamivõtete leidmisel!

Shot Eesti kontekstis igatahes ei ole jogurtisõna!

Kui jagad mõtteviisi, siis ühine Facebookis ja loomulikult saada kiri ka valio@valio.ee.

Ma usun, et Valio on kuulekam, kui meie Riigikogu, kuna Valio peab võitlema klientide eest.

Like ja Share on minimaalsed, mida saad teha pehme arvamuse avaldamisena!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus