25. nov 2009

Idee sotsiaalmaksu alandada

Õige mõte. Need, kes on oma maksud ajatanud - tublid olete, et täidate oma kohustust. Edaspidiseks ongi ju parem, kui maksud on väiksemad. Maksualandamine ju olemasolevaid maksusummasid ei vähenda, ikka tulevasi, et tulevikus kergem oleks.
Kuna maksud on madalamad, siis on paljudel võimalik ka makse maksta, et saada haigekassa, mitte minna töötuks oma kogutud reserve kasutama, et saada haigekassa ja sellega makse mitte maksta.
Kaudsete maksudega on üks hea asi, et võimalik on valida, mida tarbid. Elektrit küll tarbime enam-vähem kõik, kütust samuti (kasvõi ühistranspordi käitamiseks), aga suitsu ja alkoholi enam kõik ei tarbi.
Kaudsete maksudega näitab ka riik kätte, et mille tarbimist on vaja piirata ja mille oma suurendada - aktsiisiga kaetud toodete tarbimist siis tuleb piirata. Riik nimelt ei kehtesta ideeliselt makse mitte raha saamiseks, vaid mõjutamiseks millegist loobuma. Ka tulumaks, mida rohkem me kulutame, seda rohkem on vaja maksu koguda. See teatud hetkeni peab tõusma, aga teatud hetkest peaks jääma stabiilseks, sest siis tekib vastupidine efekt - keegi ei taha enam tulumaksu kohustusega seotult (nt töötasu) teenida, sest nagunii läheb raha ära.
Ma isiklikult hoian tänu sellele palju raha kokku, et ma ei suitseta ega tarbi alkoholi. Eks see raha muidugi kulub mujale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus