4. sept 2015

Sotside taastuleku ettevalmistus Eesti poliitikasse Ühtne Eesti Suurkogu kaudu

Vaatasin eile ETV2-s teater No99 saladuslooriga kaetud sotse toetava suurprojekti Ühtne Eesti Suurkoguga seotud filmi. No sellised kiunatused seal näitlejatelt, et paha hakkas. Nad võtavad ette suurprojekti, ümbritsevad selle saladusega, teevad eeltegevusi linnaekskursioonide näol, kus sihikule võeti Keskerakond, ja kui siis rahvas oma arvamust hakkab avaldama saladuste, linnaekskursioonide jm kokkuvõttes, kus rahvas kahtlustab teatrit raha poliitilises kantimises või lihtsalt lolliks minemises, siis näitlejad "näitavad", kui "inimesed" nad ikka on ja "solvunud" ning hakkavad "protestimärgiks" aina täiendavaid reklaamvõtteid tegema, nt jooksevad etendusesärk seljas otseses mõttes riista liputades ümber Solarise keskuse. Mida peavad inimesed, kes pole projektiga seotud, ehk Eesti rahvas, asjast arvama?
Kui siis etendus läbi sai, kiunatas Ojasoo filmis kokkuvõttes pateetiliselt, et nad ju teevad vaid teatrit. Kust seda keegi teadma pidi? Oleks asjad teisiti läinud, siis oleks võinud Ojasoo samamoodi pateetiliselt kiunatada, nt et kuidas te aru ei saanud, et me mõjutamegi ju poliitikat; me oleme teater, me peamegi tegema seda.
Lisaks ei saanud Ojasoo aru, et kui ta millegagi alustab, siis asi on eriti hale, kui keegi seda üle ei võta. Miks peab võtma üle just Ojasoo algatuse, miks mitte mõnda teist? Miks arvab Ojasoo, et ta teeb sellise etteaste, mida üldse saab jätkata? Egoism.

Selle teatritüki taga siunati kõiki veel olulisi erakondi - Keskerakonda, loomulikult, samuti Reformi ning mingil määral ka IRLi. Aga keda ei siunatud? Seda, kellele tundub sobilik retoorika: kui ei vali keski, valid reformi, või vastupidi hilisem täiendus: ja valitsusest tuleb maha võtta nii reform kui ka kesikud. Sotsid, sotse ei siunatud. Sotse pigem kiideti, kui võeti Jaak Allikult intervjuu etenduse käigus, kus mainiti tema problemaatilist minevikku ning avaldati kartust, et nüüd võivad sotsid koos temaga põhja minna, kuna ta astub sotside ridadesse. Lauristin tegi etenduse käigus ilusti nägu, nagu ta ei teadnud midagi, samas kust said teatriinimesed selliseid valimiskooli projektiks sobilikke ideid? Muidu võiks Lauristini uskuda, aga ta on õppejõud ja õppejõule on omane näitlemisoskus ning samuti tema "kohane" kooseluseadusevastase meeleavalduse kommentaar, millega rahumeelse perekeskse ürituse asemel oli toimunud räuskav vihakõnede koosolek.

Nii et sotsid varjatult panid sisuliselt kultuuriministeeriumi raha pihta, kui No99, mis on hiljem samuti toetanud sotside teist lemmikteemat, tolerastiat, tegi selle Ühtne Eesti Suurkogu, milles sotsid olid ainsad, kes jäid õigustamatult puhtaks, aga teised kallati õigustatult solgiga üle.

Hiljem, kui hakkas kooseluseaduse läbisurumine, siis tuli just No99 kollektiiv sotside selja taha. Tulid ka teised näitlejad. Valus saab olema näitlejatele enesekaemus, kui nad kuulutavad suure suuga, et ka neid saab manipuleerida ja samas on manipuleeritavad etenduses, milles nad tahavad eesti rahvast õpetada, kuidas nendega manipuleeritakse.

PS!

Nii et sotsid erakonnana varjatult panid sisuliselt kultuuriministeeriumi raha pihta, kui No99, mis on hiljem samuti toetanud sotside teist lemmikteemat, tolerastiat, tegi selle Ühtne Eesti Suurkogu, milles sotsid olid ainsad, kes jäid õigustamatult puhtaks, aga teised kallati õigustatult solgiga üle. Sotsid ei saanud muidu enam meediasse.

Edasised sotside kiunatused on olnud Harta12 ja sellega tekkinud jääkelder, nagu olen maininud, siis lõppes sotside häda automaatselt, kui nad tagasi ajalehtedesse jm meediasse said. On keegi peale seda kuulnud midagi Hartast, ÜES-st vm rahvakaasamise teemast? Pole ju põhjust, sotsid on nüüd kaasatud, pekki see rahvas ja tema kaasatus.

Hiljem, kui hakkas kooseluseaduse läbisurumine, siis tuli just No99 kollektiiv sotside selja taha. Tulid ka teised näitlejad ja kultuuritegelased. Valus saab olema  ÜES-inäitlejatele enesekaemus, kui nad kuulutavad suure suuga, et ka neid saab manipuleerida ja samas on manipuleeritavad etenduses, milles nad tahavad eesti rahvast õpetada, kuidas nendega manipuleeritakse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Anonüümsed postitused pole oodatud!

Postituste ajaline järjestus